İyi günler..
Bölümde nerdeyse hergün "stratejiye yeni başladım oyun arıyorum" yada "strateji oyunu tavsiyesi" gibi topicler açıldığı için böyle bir topic açmayı uygun gördüm...
Burada çeşitli oyunları önereceğim. Ve yardım isteyenler buraya gelip işlerini görebilirler. Sizde eksik bilgilerimi tamamlarsanız sevinirim
"Stratejiye yeni başladım ne ile başlamamı önerirsiniz?" Öncelikle, eskide olsa kolay olduğu açısından, Age of Empires II ve The Conquerors(ek paketi) ile başlamanızı öneririm. Sonra bu stratejiye alışınca kendinizi aşağıdaki sıra doğrultusunda geliştirebilirsiniz...
Age of Empires III
Lord of the Rings: Battle for the Middle Earth II
C&C serisi
Stronghold 2
Bundan sonra, mağara çağlarından, günümüzün ilerisine kadar bir süreçte stratejiye başlayın
Empire Earth serisi, Rise of Nations
Bunlardan sonra "Medieval türü" dediğimiz, Sıra Tabanlı Stratejiye geçebilirsiniz
Imperial Glory (Napolyon Dönemidir)
Rise of Nations(Bu oyun hem Gerçek Zamanlı Strateji, hemde Sıra Tabanlı Stratejidir)
Civilization IV (Oyun mağara çağlarından günümüzün ilersine kadar bir süreçtedir)
Medieval II: Total War (Orta Çağ Dönemidir), Rome: Total War (Roma İmp. Dönemidir)
Hangi strateji oyunlarını önerirsiniz? Şimdi, bu olay sizin zevkinize ve ilginize kalmış birşey. Bu yüzden kategorileyeceğim:
Sıra Tabanlı Strateji seviyorsanız: Öncelikle sıra tabanlı strateji nedir? Satrançı bilirsiniz. Siz hamlenizi yaparsınız ve karşı taraf yapar. Böyle oyun sürer. Burada da aynı mantık var. İşlerinizi yapıp karşı tarafın sırasını veriyorsunuz, aynı satranç...
Yukarıdaki yazdığım oyunları, eğer dönemlerini sevdiyseniz oynayabilirsiniz. Mesela "Mağara devrinden günümüzün ilerisine" bir süreç istiyorsanız, ve ayrıntı istiyorsanız Civilization size cevap verecektir.Oyunun trgamerdan incelemesi için
buraya tıklayınızGerçek Zamanlı Strateji seviyorsanız: Bu tür, bildiğiniz gibidir. Özetlersek: "Köylü üret, kaynağa ver. Ekonomi ayarla asker yap saldır". Yani satranç tarzında değil. Bu türün en iyi örneği: Age of Empires serisidir. Ve strateji oynadıysanız: Age of Empires III ve iki ek paketi (Warchiefs ve Asian Dynasties)'ni önereceğim. Yok, stratejiye yeni başladıysanız Age of Empires II: The Conquerors oynayın.
"Bilindik strateji oyunu istemiyorum, farklı bir oyun istiyorum!" Bu tarz olarak, çok zevkli oyunlar mevcut. Bunları aşağıda sıraya dizeceğim.
Commandos serisi (İngiliz komandolarını yöneterek gizli operasyonlar gerçekleştiriyorsunuz)
Chicago: 1930 (Commandos tarzında)
Sims 2 ve ek paketleri(University, nightlife, open for business, pets, seasons ve bon voyage) Her ne kadar simülasyon olsada iyi bir strateji oyunudur.
Dipnot: Yüzüklerin Efendisi hastasıysanız Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 1-2'yi öneririm
Gelişmiş çağlarda, robotlarla tanklarla uçaklarla savaşmak istiyorsanız C&C serisi en iyilerindendir
"Arkadaşlarımla oynamak için en güzel strateji oyunu?" Burada gene sizin zevkinize kalmış. Ama birkaç şey demem lazım. Öncelikle: bence, Age of Empires II: The Conquerors oyununu MultiPlayer oynamak, III'ü oynamaktan daha zevklidir. Fakat dediğim gibi: sizin zevkinize göredir bunlar..
Sonra; Sıra Tabanlı Strateji dediğimiz oyunlarda, kocaman orduları hazıp edip arkadaşlarınızla oynamanında ayrı bir zevki vardır.
Ayrıca biraz taktik: öncelikle, karşı tarafınızdaki oyuncunun insan olduğunu, onunda hislerinin, psikolojisinin olduğunu unutmayın ve öyle davranın. Onunla birkaç defa oynamış iseniz, onun dilinden konuşun. Mesela: adam öyle biri ki; ordusunu hazırlayıp köyünde asker masker bırakmadan top yekün saldırıyor. Hee, demekki o saldırırken surunuzun başka kapılarından gidipte ona saldırmanızda fayda var..
Size 100 tane fil mi getirdi?? O zaman birkaç kat sur çekip(zaman kazanmak için) surlara sık sık bombard tower koyun, böylece filler yaklaşamıyorlar, adam ya fillerini sürüp hepsini kaybeder(bu, onun iyi bir oyuncu olmadığını gösterir) veyahut fillerini sürdüremez. Ayrıca hiçbir askerini de size gönderemez. Sadece mancınık yapıp tower'ları yıkmakta bulur çareyi.
Favori milletinizi, kullanışlı bir ırk olarak seçin. Bombard Tower yapabilen mesela. Paladinde. Paladinler oyunun kaderini değiştiriyor. En iyisi hangisi mi peki? Bence spanish. Adamlarda bombard tower, paladin mevcut. Conqustador'da uzaktan atıp sur arkasından iyi iş görürken, denizli bi haritaysada, canon galleon'larla adama kök söktürürsünüz.
"Savaşmadan aklımı kullanmak istiyorum. Ticaret filan yapmak!" Bu türde mevcuttur. Çok zevkli ve tam istediğiniz türden oyun serisi var. Ayrıca yukarıdaki turn-based-strategy(sıra tabanlı strateji) türlerinde de, diplomasi yaparak savaşmadan güzel şeyler yapabilirsiniz.
Anno (Serisi). Bu oyunda bir liman şehriniz vardır ve burada evler, liman, kaynak toplamak için binalar, halkın ihtiyacı olan binalar vs. yapıyorsunuz. Ve çağ atlıyorsunuz. Ve gemiler üreterek çevrede başka adalar keşif edip yeni yeni kaynakların ticaretini yapıyorsunuz. Oyun tam bir savaşsız strateji. Ayrıca rakipleriniz de var ve açıkgözlü olmalısınız.
Tycoon oyunları. Bu oyunlarda sağlam strateji oyunlarıdır ve kafa gerektirir. Limonata satmaktan tutun hayvanat bahçesi işletimine kadar her türlü şeyi işletmeye çalışabilirsiniz. Çok keyiflidir ve buda savaşsız bir stratejidir. Kategorinin en çok tutulan türü olan "Roller Coaster Tycoon(lunapark işletimi) özellikle RCT3 ü denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Stronghold 2. Bu oyunda da barış modunu(peace path) seçerek, tam istediğiniz gibi bir oyun oynarsınız. Oyun, sosyal yaşamı yansıtmada zirvededir ve her türlü detaya girersiniz.
Caesar (Serisi). Bu oyunda romanın tarihini baştan yazarsınız. Buda sosyal hayatın içine girmiştir ve strongholddan daha ayrıntılı ve zordur. Oyunda savaşlı haritalarda mevcut ama savaşsızlarda var.
Simcity Bu oyunda bir köy kurup onu metropol yapmaya uğraşırsınız ve başkanların ne sıkıntılar çektiğini çok iyi anlarsınız. Herkesin başaramadığı, zor bir oyundur. Ve tabii ki bunda sadece şehir kurarsınız. Savaş filan yoktur.
Son olarak. Yazının ve taktiklerin büyük bölümü
buradan alıntıdır.